BURSA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKSOY'dan “Ulu Bozkır’ın Ruhu” Resim Sergisi (28.11.2018)

Kentin kuruluşundan bu yana uygar yaşam izlerinden başlayarak günümüze kadar Bursa’ya yapılan göçlerin, hikayeleri ve eserlerinin sergilendiği Bursa Göç Müzesi’nde, Ulu Bozkırın Ruhu isimli resim sergisi açıldı. Kazakistan’ın en önemli ressamlarının resmettiği, Kazak kültürü ve ulu bozkır göçmen kültürünü anlatan 32 eser, 10 Aralık’a kadar Merinos Kongre Kültür Merkezi’nde bulunan müze galeri alanında Bursalı sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Kazakistan Abilkhan Kasteyev Devlet Sanat Müzesi’nin birlikte organize ettiği ‘Ulu Bozkırın Ruhu’ resim sergisi görücüye çıktı. Göç Müzesi galeri alanında yapılan sergi açılış törenine Büyükşehir Belediyesi Müzeler Koordinatörü Yaşar Elmas, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseyinov, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Aziz Elbas, TÜRKSOY Kazakistan ülke temsilcisi Askar Turganbayev, Kasteyev Devlet Sanat Müzesi Basın Müşaviri Klara İsabayeva, Müdür Yardımcısı Nurjan Satıbaldı, Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Açılış töreninden konuşan Büyükşehir Belediyesi Müzeler Koordinatörü Yaşar Elmas, eserlerin Bursa’da sergilenecek olmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Eserlerin sergilenebilmesi adına müze galeri alanının A. Kasteyev Devlet Sanatlar Müzesi Müdürlüğü’ne tahsis edildiğini belirten Elmas, “Kazak kültürü ile bozkır ulu göçmen kültürünü belirleyen etnografik eserlerin, Kazakistan tarihi ve kültürel mirasının yaygınlaştırılması ve Türkiye’de tanıtılması amacıyla müze galeri alanımızda sergilenecek olması bizleri çok mutlu etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜRKSOY teşkilatı iş birliğinde, söz konusu eserlerin sergilenebilmesi için 2 hafta süre boyunca galeri alanı A. Kasteyev Kazakistan Devlet Sanatlar Müzesi’ne tahsis edildi” dedi.

Uygarlıklar beşiği Bursa

TÜRKSOY’un, Türk halklarının kültür ve sanatını, dünyanın dört bir yanına tanıtmak üzere etkinlikler yaptığını söyleyen TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseyinov ise bu etkinliğin iki ülke arasındaki yakınlaşmaya katkı koyacağını dile getirdi. Türk halklarının asırlar boyunca dünya sahnesinde silinmez izler bıraktığını ifade eden Kaseyinov, “ Yaptığımız etkinliklere bir yenisini uygarlıklar beşiği Bursa’da ekliyoruz. Türk halkları asırlar boyu zengin kültür ve medeniyetiyle dünya sahnesinde silinmez izler bırakmıştır. Bu zenginliği, sanatın gücüyle sizlere aktarmak bizlerin en büyük görevlerindendir. Medeniyetimizin izlerini gelecek kuşaklara aktaran en güzel sanatlardan biri kuşkusuz resim sanatıdır. 1960’lı yıllardan günümüze Kazakistanın en önemli ressamlarının resmettiği eserler zengin kültürümüzü keşfetme noktasında bize fırsatlar sunmaktadır. Bu etkinliğin iki ülke ve halk arasındaki yakınlaşmaya katkı koymasını umuyorum” diye konuştu.

(https://www.bursa.bel.tr/ulu-bozkirin-ruhu-muzede-canlaniyor-/haber/26788  linkinden 28.11.2018 tarihinde alınmıştır)

  • Ulu Bozkır’ın Ruhu Resim Sergisi (26.11.2018)-1 web.jpg
  • Ulu Bozkır’ın Ruhu Resim Sergisi (26.11.2018)-2 web.jpg
  • Ulu Bozkır’ın Ruhu Resim Sergisi (26.11.2018)-3 web.jpg
  • Ulu Bozkır’ın Ruhu Resim Sergisi (26.11.2018)-4 web.jpg
  • Ulu Bozkır’ın Ruhu Resim Sergisi (26.11.2018)-5 web.jpg
  • Ulu Bozkır’ın Ruhu Resim Sergisi (26.11.2018)-6 web.jpg
  • Ulu Bozkır’ın Ruhu Resim Sergisi (26.11.2018)-7 web.jpg